2- نکات و لطایف سوره کوثر
بسم الله الرحمن الرحیم. انّا اعطیناک الکوثر
بنده هم یک طلبه ای هستم که در هیچ رشته ای هیچ تخصصی ندارم. یعنی نه فیلسوف هستم و نه عارف هستم ونه فقیه هستم و نه تاریخ دان هستم ونه ادیب هستم نه شاعر و نه سیاسی هستم. یعنی در حدّ الفبای اسلام آشنا هستم. امّا حدود هشتاد نکته از این سه جمله بدست آورده ام. از این هشتاد نکته هشت نکته را برای شما می گویم. یک صلواتی ختم کنید و با دقت گوش کنید.
نکته اول در کلمه انّا است. قرآن در بعضی جاها می گوید انّا. انّا یعنی به درستی که ما. و بعضی جاها می گوید انّی. یعنی به درستی که من. چرا در بعضی آیات می گوید: انّی و در بعضی آیات می گوید: انّا. خداوند در جاهایی که کار را با واسطه انجام می دهد می گوید: انّا. و در جاهایی که بی واسطه انجام می دهد می گوید: انّی. مثلاً خداوند که می خواهد شما را ببخشد دیگر واسطه نمی خواهد، بنابراین می گوید: «انّی انا الغفور» من غفور هستم و تو را می بخشم ولی در آنجا که می خواهد باران را بدهد. باران را خدا بی واسطه نمی دهد و باید خورشید بتابد، اقیانوسها بخار بشوند و این بخارها بروند بالا و متراکم بشوند و ابر بشوند، فشرده بشوند و باد ابرها را جابه جا بکند. یعنی باید یکسری عوامل طبیعت را به کار بیاندازد تا این باران بیاید و لذا می گوید «انّا انزلنا». ما باران را فرستادیم. در آنجا که خود خدا مستقیم کار می کند می گوید: انّی. و در آنجا که خدا کار را با واسطه انجام می دهد می گوید: انّا. گاهی هم در آنجا که مقام توحید است می گوید: «انّی انا ربکم». و در آنجا که مقام تشریفات و عظمت است می گوید: انّا.
نکته دوم این است که در این 114 سوره چهار سوره با انّا شروع شده است و این باید یک رابطه ای داشته باشد. «إِنَّا فَتَحْنَا لَکَ فَتْحًا مُبِینًا الفتح/1». «إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِی لَیْلَةِ الْقَدْرِ القدر/1». «إِنَّا أَرْسَلْنَا نُوحًا نوح/1». «إِنَّا أَعْطَیْنَاکَ الْکَوْثَرَ الکوثر/1». یک رابطه ای بین رسالت انبیا، نزول قرآن، پیروزی قطعی، کوثر. چون چهار سوره با انّا است: رسالت انبیا: «انّا ارسلنا نوحا»، نوح اولین پیغمبر اولوالعزم است. نوح پدر ابراهیم و موسی و عیسی است. اولین پیغمبر، و لذا خداوند به همه پیغمبرها که سلام می کند، سلام خالی می کند مثلاً می گوید: «سَلَامٌ عَلَى إِبْرَاهِیمَ الصافات/109»، «سَلَامٌ عَلَى مُوسَى وَهَارُونَ الصافات/120». اما به نوح که می رسد می گوید «سلامٌ علی نوح فی العالمین». یعنی یک فی العالمین اضافه دارد. بزرگترین پیغمبر اولوالعزم ما و اسبقشان نوح است و قرآن بزرگترین کتاب است. پیروزی قطعی بزرگترین شادی است: انّا فتحنا. کوثر هم باید بزرگترین باشد. یعنی این چهار سوره که با انّا شروع شده است یک رابطه ای میانشان هست که آن هم این است که همه از درجه یک ها است. این هم یک نکته بود.
عناوین یادداشتهای وبلاگ